Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

Bal Nasıl Saklanır? Bal Bozulur Mu?

BAL NASIL SAKLANIR?

Balın nasıl saklanması gerektiği en az doğallığı kadar önemlidir. Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir. Ayrıca 10-15 derece arasında muhafaza edilen, buzdolabında tutulan ya da sık sık ısı değişimlerine maruz kalan ballarda kristalleşme de görülebilmektedir. Bu sebeple ideal bal saklama sıcaklığı 18-24 derece arasıdır. Önemli olan bir diğer nokta ise balın kapalı olarak muhafaza edilmesidir. Aksi takdirde bal ortamdaki kokuları ve nemi emebilmektedir.

  • Balınızı cam kavanozda veya dayanıklı yapıya sahip güvenilir ambalajlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
  • Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız.
  • Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız.
  • Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Balın bulunduğu kavanozu veya ambalajı nem ve hava almayacak şekilde sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız.
  • Fiziksel ve doğal kimyasal özelliklerinin bozulmaması için balın içine su karışmasını önlemelisiniz.
  • Her kullanımdan sonra balın içindeki fazla hava kabarcıklarını mümkün olduğunca gidermeye çalışmalı ve içerisinde kaşık bırakmamalısınız.
  • Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır.
  • Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır.
  • Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır.
  • Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.
  • Bal, ağzı açık kutularda ya da kâselerde muhafaza edilmemelidir.
  • Bal, kavanozundan tüketilecek kadar alınmalıdır.
  • Balı koyacağınız kavanoz nemli olmamalıdır. Çünkü nemin bal üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
  • Balı koyacağınız kavanozun kapakları sıkıca kapanabilmelidir. Böylece dışarıdaki kötü kokular ve nem balınıza sinmeyecektir.
  • Bal, fırın ya da ocak gibi ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.
  • Balı, dondurmak da saklama yöntemlerinden birisidir. Tüketmek istediğiniz zaman dondurucudan çıkarıp çözünmesini beklemek yeterli olacaktır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi balı buzdolabında saklamak uygun değildir.

 

BAL BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Doğal balın içeriğinde ortalama yüzde 16 ila 20 oranında su ile birlikte, yaklaşık yüzde 80 oranında doğal şeker bileşenleri bulunuyor. Bu şeker bileşenlerinin yaklaşık yüzde 25 ila 35 kadarı ise glikozdan oluşuyor. Balın glikoz bakımından doygun seviyede olması, düşük sıcaklıkla bir araya geldiğinde kristalleşmeye neden oluyor. Bu da “Bal buzdolabında şekerlenir mi?” sorusunun yanıtını, ısı farkı dolayısıyla ortaya koyuyor.

Petek veya süzme balın şekerlenmesi herhangi bir bozulma belirtisi olmamakla beraber, benmari usulü ile çözündürme sayesinde ürün tekrar eski kıvamına kavuşturulabiliyor. Çiçek balı tüketiyorsanız balınızın kıvamını korumak için oda sıcaklığında muhafaza etmeye özen göstermeniz gerekiyor. Ancak farklı uygulamalar için kristalleşme işleminin bilhassa gerçekleşmesini istiyorsanız ürünü kristalleşmenin en fazla olduğu 10-15 derece arasında bekletebilirsiniz.

 

BAL NE KADAR SÜRE DAYANIR?

Uzun süreli kullanım sağlamak için “Süzme bal nasıl saklanır?” sorusunun yanıtı kadar, sıkça sorulan “Bal bozulur mu?” sorusuna açıklık getirmek de bir hayli önemli. Şöyle ki bal, arıların mucizevi işlemleri sayesinde dünyanın en dayanıklı besinleri arasında ilk sırada yer alıyor. Uygun koruma koşullarında bozulmayan olgun bal, gerekli şartlar sağlanmadığında ise sadece tat değişikliğine uğrayabiliyor.

 

BAL NEDEN BOZULMAZ?

Arılar, çiçek nektarlarını veya bitkilerin üzerindeki salgıları toplayarak özenli işlemler sonucu bala dönüştürüyor. Arıların topladığı nektarlardaki su oranı yaklaşık yüzde 40 ila 60 oranındayken, bu oran olgunlaşmış balda yüzde 17’ye kadar düşüyor. Balın içeriğindeki su oranının bu denli az olması, bozulmamasının başlıca nedenlerinden birini oluşturuyor. Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.

 

BAL SICAKTA BOZULUR MU?

Doğal balın dayanıklı yapısı, tüm duyusal ve kimyasal özelliklerinin ne yazık ki sonsuza dek korunabileceği anlamına da gelmiyor. Balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması, bazı zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor. Ancak içme sıcaklığındaki içeceklere ilave edilip doğrudan tüketilmesinde, bu konudaki bazı iddiaların aksine, herhangi bir risk bulunmuyor.

 

BALIN SON KULLANMA TARİHİ VAR MI?

Balı en lezzetli hali ile tüketebilmek için ambalajlı ürünlerde genellikle “tavsiye edilen” tüketim tarihine rastlayabilirsiniz. Fakat balların, üretim sonrası belirli ve kesin bir son tüketim tarihi bulunmuyor. Tüm gereken saklama koşullarını sağladığınız takdirde, balınızı uzun süre boyunca ilk günkü tadı ve aroması ile saklamanız mümkün. Bunun için elbette, baldaki kalıntı değerlerinin -uluslararası standartlara uygun şekilde- yok denilecek oranda düşük olması gerekiyor. Yabancı maddeler karışmadan ambalajlanmış olması da bir diğer önemli koşulu oluşturuyor.

 

BAL KRİSTALLEŞİNCE NE YAPILMALIDIR?

Özellikle yanlış ısılarda muhafaza edilen ya da buzdolabında saklanan ballarda kristalleşme gözlenir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve baldaki şekerlerin sıvı halden katı hale geçmesi olarak tarif edilir. Böyle bir durumda bal kavanozu ılık su dolu bir kabın içerisine konmalı ve kristaller çözünene kadar karıştırılmalıdır.

 

DOĞAL BAL KALİTESİNİ VE GERÇEK BALIN TADINI elle’ye BAL İLE YAŞAYINIZ, SEVDİKLERİNİZE DE TAVSİYE VE HEDİYE EDEREK YAŞATINIZ.

elle'ye Bal

Özet
:
Resim
X