Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

Güçlü Bağışıklık İçin Doğal Bal elle’ye Bal

Arılar 100 milyon yıldır dünyamızda yaşıyor. Arılar çiçekli bitkilerle birlikte evrimleşmişler. Aslında arılar, ürünlerini kendileri için üretiyorlar. İnsanlığın bu ürünleri keşfetmesi 15-20 bin yıl öncesine dayanıyor.  İnsanlar hem enerji kaynağı hem de tıbbi amaçlı kullanmış  balı. Yara, yanık tedavilerinde özellikle baldan faydalanılıyor. Mesela Osmanlı’da Fatih döneminde sarayda ayda 3 bin 300 kilo bal tüketimi gerçekleşiyormuş. Bunun bir kısmı macun şeklinde ilaç haline getirilip kullanılıyormuş. Yani son derece değerli bir gıdadır. Bunun yanı sıra balın antibakteriyel özelliği var. Ayrıca antioksidan özelliği de çok yüksek ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Balı şekerli bir gıda olarak tanımlamak yanlıştır. Balın içeriği bitkiden bitkiye değişiyor ve çok fazla çeşidi vardır. Mesela monofloral ballar bir bitki çeşidine ait ballardır. Yani bitkiden bitkiye balın içeriği de değişiyor, tipi de değişiyor yararı da değişiyor. Koyu renkli balların antioksidan içerikleri açık renkli olanlara göre daha zengindir. Özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilirse bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Geven ve kekik balı da şeker hastalarının yiyeceği bir bal türüdür. Bal da önemli olan üretim şeklidir. Yani üreticiden tüketiciye gelene kadar geçirdiği süreçtir. Bal tüketiciye kadar hijyenik bir şekilde gelmiş olmalı ve balın hiçbir özelliğinin bozulmamış olması gerekiyor. Normalde bal bozulmayan bir besindir zaten 3000 yıllık halâ yenilebilir bal vardır. Araştırmalara göre bal, demir minerali ve çeşitli vitaminler açısından çok zengindir. Balın sürekli kullanılması, akyuvar içerisindeki bakteri ve virüslere karşı savunmayı destekler. Bal tüketiminin, grip virüslerine karşı koruyucu olduğu da gözlemlenmiştir. Bal, özellikle tarçınla birlikte tüketildiğinde kalsiyum, magnezyum, demir ve lif yönünden zenginleşir.

İçerisindeki vitamin, mineral, aminoasitler ile öksürük ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılabilen, kimyasal işlem görmemiş doğal bal, vücuttaki zararlı mikropları kırarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Vücuttaki enfeksiyonların tedavisinde yardımcı maddeler içerdiği için, balın birçok yararı bulunmaktadır. Doğrudan arı kovanından elde edilen, herhangi bir kimyasal işleme uğramayan ham bal, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, kansızlıktan yüksek tansiyona kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen ve doğal ilaç olarak kullanılabilen doğal bal, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve kansızlığı da önleyerek, vücudu dinç ve zinde tutuyor. Güçlü bir bağışıklık için düzenli olarak doğal bal tüketmeliyiz. Bağışıklığımız için doğal bal olarak elle’ye bal harika bir besin kaynağıdır.

 

Özet
:
Resim
X