Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

Arıların Faydaları

Arıların ürettiği insana ve insanlığa faydalı bir madde bal olarak bilinir. Fakat, Arılar baldan daha fazlasıdır! Polen, balmumu, propolis, arı sütü, arı zehri; arıların faydaları, ürettikleri ve önemi saymakla bitmez.

Arılar tarafından üretilen bal, polen, arısütü, propolis gibi ürünler binlerce yıldır bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Halk tıbbında kullanılan ve günümüze kadar gelen bu ürünler, yirmi birinci yüzyıl insanına da sağlık anlamında katkı sunmaktadır. 

Bal, besleyici değeri yanında, kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltici, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu giderici, cilde olumlu etkili, bazı yaraların iyileştirilmesine yardımcı, astım, mide, dolaşım, solunum, kanser,
tansiyon, damar hastalıklarını giderici olarak kullanılmaktadır. Glisemik indeksi düşük gıdalar arasında yer almaktadır.


Polen; sindirimi kolaylaştırıcı, hücre yenileyici, canlılık verici, iştah artırıcı, hemoglobini yükseltici, soğuk algınlığı, sinirsel ve ülser rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.


Arısütü; kozmetikte, fiziksel performansın uyarılmasında, öğrenme kapasitesi ve kendine güvenin sağlanmasında, cinsel sorunlarda, kansızlık, kolesterol, viral enfeksiyonlara karşı direncin artırılmasında, kanser, yüksek ve düşük kan basıncı damar sertliği, kronik ve tekrarlayan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Propolis; dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştiricidir. Sedef, hemoroid, egzama, cilt rahatsızlıkları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Bal, polen, arısütü, propolis, balmumu ve arı zehri gibi arı ürünleri sağlığın korunması, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılmakta ve buna apiterapi denilmektedir. Kelimenin kökeni “bal arısı”nın Latince bilimsel adı “Apis mellifera” ve “tedavi” anlamına gelen Latince “therapia” sözcüklerinden gelmektedir.

Sistemin temeli, bal arılarının bitkilerden elde ettiği ürünlerin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bitkiler kendi özsularında bulunan kimyasal maddeler ile hem kendilerini yaşatmakta hem de dış etkenlere karşı korumaktadır. Nektar, polen ve propolis bu maddeler bakımından oldukça zengindir. Ayrıca arısütü de nektar ve polenin sindirimi sonucu elde edildiğinden aynı özellikleri içermektedir. Dolayısıyla bal ve polen, içerdiği antioksidan ve koruyucu diğer kimyasallar açısından zengin olmasından kaynaklanan yara iyileştirici ve sağlık koruyucu özelliğe sahiptir. Propolis de antimikrobiyal ve antioksidan maddeler açısından çok zengin olup sağlığı koruma anlamında önemli etkiye sahiptir. Bu ürünlerden farklı olarak arı zehri yapısı çok farklı olmakla birlikte sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde ve bağışıklık sistemini geliştirici olarak kullanılmaktadır.

Doğal yaşamda çiçekli bitkilerin ve ağaçların çoğalması büyük oranda arılara bağlıdır. Bu küçük canlılar, ekosistemimizin canlılığını, devamını sağlarlar.

Arılar varsa yarınlarımız var.

Yaşamın sürdürülebilir olması için arıların var olması gerekir. Onlar küçücük varlıklar olmalarına rağmen dünyamız için büyük role sahiptir. Faydaları sadece bal yapmak değildir. Tükettiğimiz gıdaların çoğu, arıların gerçekleştirdiği tozlaşma işlemi sayesinde hayat bulur. Doğal yaşamda çiçekli bitkilerin ve ağaçların çoğalması büyük oranda arılara bağlıdır. Bu küçük canlılar, ekosistemimizin canlılığını, devamını sağlarlar.

Özet
:
Resim
X