Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

Arıların Özellikleri

- Arılar dört kanatlı böceklerdir, genellikle iğneli türleri çoğunluktadır. 12.000’in üzerinde tür vardır, ancak yaklaşık 600’ünü çevremizde görmek mümkün olsa da diğer türler Dünya’nın bazı özel bölgelerinde yaşamaktadır.

- Arılar, yuvarlak ve tüylüdür ve genellikle yavaş yavaş hareket ederler. Bal arıları bundan daha dinamik bir vücuda sahiptir ve daha hızlı (yaklaşık 15 mil / saat) hareket eder.

- Arılar, nektarı tekrar tekrar kusarak ve dehidrasyon yaparak bal üretirler.

- Çoğu arılar, onları rahatsız etmedikçe pasifleşir, ancak bazı agresif türleri de vardır. Hava çoğunlukla arıların agresifliğini etkiler. Rüzgarlı ve bulutlu günlerde, nektar ve polen aramakta başarısız olduklarında arılar daha agresif olurlar.

- Arı sokmaları alerjik olan birisine ölümcül olabilir.

- Arılar beş göze sahipler. İki büyük bileşik göz ve üç basit göz. Arılar 1/300 saniyeyle ayrılmış hareketleri algılayabilirler. İnsanlar yalnızca saniyenin 1 / 50’si ile ayrılmış hareketleri algılayabilirler.

- Arılar, nektar ve polen toplarken bitkilerin çoğunun tozlaşmasına yardımcı olurlar.

- Bal arıları 20.000 ila 80.000 arı arasında koloniler halinde yaşarlar. Bir koloni: kraliçeyi, işçileri ve erkek arıları içerir.

- Kolonideki arıların çoğu işçi arılarıdır.

- İşçiler, kolonideki en küçük arılardır. Döllenmiş yumurtadan üretilen cinsel olarak gelişmemiş dişilerdir. Kovanı kurar ve onarırlar, nektar ve polen ararlar, balmumu ve bal üretir, kraliçeyi ve larvaları beslerler ve kovanı düşmanlara karşı korurlar.

- Çalışan arıların ömrü, yılın zamanına bağlıdır. Çoğu işçi arısı yaklaşık 28 ila 35 gün yaşar. Bununla birlikte, Eylül ve Ekim aylarında yetiştirilen işçiler kış boyunca yaşayabilir.

- Drone diye adlandırılan arılar erkek arılardır. Onların tek amacı kraliçeyle çiftleşmektir. Çiçeklerden yiyecek veya polen toplamazlar. Koloninin besinleri yetersiz kalırsa, erkek arılar genellikle kovandan atılır. Genellikle yaklaşık 6 ay yaşarlar.

- İşçiler, kraliçe olarak yetiştirilmek üzere larvaları seçerler. Bu larvalar işçi larvalarından daha büyüktür, çünkü daha yüksek bir şeker içeriği taşıyan besinler ile beslenirler. Birkaç gün içinde 1-2 gün boyunca 17 erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sırasında, özel bir çantaya (spermatheca) depolanan yaklaşık 90 milyon sperm hücresi toplamaktadır.

- Eşleşmeden yaklaşık 10 gün sonra kraliçe yumurta dökmeye başlar. Günde yaklaşık 1.500 yumurta koyacaktır. Onun yumurta atma hızını durması durumunda, çalışanları yerine koymak için yeni kraliçe yetiştirmeye başlarlar.

- Bal arıları 88 km hız ile uçabilir ve bir kilo bal üretmek için 2 milyon çiçek ziyaret ederler. Bir çıkışta bir arı 50 ile 100 çiçek arasında ziyaret gerçekleştirir.

- Bir işçi arısı, ömrü boyunca yaklaşık 1/12 çay kaşığı bal üretir.

- Üretken bir kovan, her gün 2 kilo bal yapabilir ve depolayabilir.

- Bir bal arısı soktuğu zaman ölür. Çünkü vücudunda ki birçok organ iğnesine bağlıdır ve sokmadan kaynaklı vücut yapısı bozulur.

Özet
:
Resim
X