Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

Bal Arıları Hakkında İlginç Bilgiler

Bal Arılarının İletişimi 

Yaşamsal döngü için bu kadar mucizevi bir varlık olan arılar 20 bin farklı çeşide sahiptir. Kendi aralarında yaptıkları dansa benzer ritmik hareketlerle bir iş döngüsü sağlarlar. Her bir arının kendine özgü bir sesi vardır ve bu çıkardığı ses onun farklı bir faaliyetiyle ilişkilidir. Çıkarttıkları ses, bilgiyi iletmek içindir. Tehlikeli durumlarda, tehlikeyi haber vermek için daha yüksek sesle vızıldarlar. Arı kolonisinde yaşamsal döngüyü sağlayan kraliçe arı, daha zengin bir ses yapısına sahiptir. Arıların ayak ve bacakları titreşimleri hisseden yüksek bir duyarlılığa sahiptir. Antenleri aracılığıyla farklı kokuları alabilir, birbirlerini tanıyabilir ve birbirlerinin farklı türlerini ayırt edebilirler. Bunun en belirgin göstergesi bir arının başka bir kovana girememesidir. Muhafız arılar kovanın güvenliğini sağlar ve başka bir kovandaki arının kendi kovanlarına girmesini engeller.

Arılar her kanat çırptığında, kovanı, bir tür yelpazeleme sistemiyle havalandırır. Arıların çıkarttıkları ses her ne kadar kanatlarından geliyor gibi görünse de aslında göğsünden geldiği tespit edilmiştir.

Bal Arıları Nasıl Bal Yapar?

Arıların bal elde edebilmeleri için ballı bitki çiçeklerini ve ağaç salgılarını dolaşması gerekir. Bir arının bir kilogram bal elde edebilmesi için beş milyondan fazla bitkinin özünü toplaması gerekir.

Yaşamlarını sürdürürken arılar, bir kovan içinde toplu halde bulunurlar. Soylarının devamlılığı için toplu halde yaşar ve iş birliği içinde hareket ederler. Bir kovanın içinde işçi arılar, ana arı (kraliçe arı) ve erkek arılar yaşamaktadır. Bal arılarının ortalama ömürleri 1.5 aydır. Erkek arılar 6 ay, kraliçe arı ise türüne göre 2 ila 7 yıl yaşar. Bir işçi arı, ortalama ömründe bir çay kaşığının on ikide biri kadar bal üretebilmektedir. Bir bal arısı saatte ortalama 24 km hızla uçabilir.

Bal arıları, mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı ve koyu gri renkleri siyah olarak algılar. Bir çok arıcının kullandığı kovanların renginin mavi olması bu nedenledir. Kovandaki bir peteğin içini doldurabilmek için yüz milyondan fazla çiçeğin özünü emerler. Bu işlemi gerçekleştirirken 90 ila 100 bin km boyunca kanat çırparlar.

Kovan içindeki yaşamlarına bakacak olursak, bir kovan, 90 bine kadar arıyı misafir eder. Erkek arılar sadece çiftleşme için yaşarlar. Kraliçe arıyla çiftleşerek kovan hayatının devamlılığını sağlarlar. Ayrıca kovan içinde besin tükenmişse, yemek bulmaları için işçi arılar dışarı çıkarlar.

Bal Arılarının Gözleri Hakkında

Arıların göz yapıları da basit ve birleşik göz sisteminden oluşmuştur. İki adet birleşik ve üç adet basit gözleri bulunmaktadır. Birleşik göz; ana arıda üç bin adet, işçi arıda dört bin adet, erkek arıdaysa sekiz bin adetten daha fazla basit gözün birleşmesinden meydana gelir. Bir bal arısı az enerjiyle neredeyse bir bilgisayarın işlem gücüne denk işlem yapabilme kapasitesine sahiptir.

Bal arıları polen topladığı çiçekleri, başka arıların tekrar gelip uğramaması için özel elektriksel bir alanla kaplar. Bu elektriksel alanı, alıcıları sayesinde fark eden diğer arılar, poleni biten çiçeğe tekrar uğramadan geçerler ve böylelikle diğer çiçeklere yönelir. Zaman kaybı da yaşamamış olurlar.

Bazı arılar hastalandıklarında tekrar yuvalarına dönmezler. Yön duygularını kaybetmeleri sebebiyle kendi başlarına ölürler. Hastalık ya da virüs kaptıklarında yuvalarına dönmez ve diğer arıları da korurlar.

Bal Arılarının Yön Duygusu Nasıldır?

Arılar hakkında ilginç diğer bir bilgiyse yön duygularının çok gelişmiş olmasıdır.  Arılar bir milyon sinir hücresi nörona sahiptir. Adeta yeryüzünde kendilerine has bir harita geliştirmiş ve bıraktıkları birtakım izlerle yollarını çizmişlerdir.

Bal Arıları Polenleri Nasıl Toplar?

Arılar bir koloni içinde bir kilo bal üretebilmek için dünya etrafını 6 kez dönmeye eşdeğer bir uçuş yaparak çiçekleri dolaşırlar. Bu güce sahip olabilmeleri için de için 25 kiloluk bal (besin) tüketmeleri gerekir.

Uçan bir arı, her kilometrede enerji sağlamak için yarım miligramlık besine ihtiyacı vardır. Bir arı bir litre balla saniyede 250 kez kanat çırparak 3 milyon km kat eder ve etraftaki bütün çiçekleri dolaşır. Bir bal arısı tek bir seferde 50 ila 100 arasında çiçeği ziyaret eder.

Bir peteğin gözünün derinliği 12 mm olmasına rağmen içi bal ile dolduğunda petek hiçbir şekilde deforme olmamaktadır.

Dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri, saniyede 16 milyar aritmetik işlem yapabiliyorken bir bal arısı, aynı sürede enerjisini daha az kullanarak 10 trilyonluk işlem yapabilme kapasitesine sahiptir. Günümüzdeki en verimli, işlem hızı en yüksek bilgisayardan bile yüz milyon kat daha hızlı işlem yapabilen bal arıları, doğanın en muhteşem canlılarıdır.

Ekosistemin devamı için dünyadaki varlıkları olmazsa olmaz olan bu mucizevi bal arıları, insanoğlu için de yarınlarının devamı demektir. Onları iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine karşı korumalı, çevre dostu ürünler kullanmalı, onlara bitki çeşitliliği sunmak için doğal yaşamın dengesini bozmamalı, temiz su kaynakları sağlamalıyız.

 

Özet
:
Resim
X